Red Dot Nedir?

Red Dot Ne İşe Yarar?

Red Dot kelimelerini birebir Türkçe’ye çevirdiğimizde kırmızı nokta manasına gelir. Gerçek manada Red Dot tüm atıcılık sporlarında hızlı bir şekilde nişan almayı sağlamak için geliştirilmiştir. LED ışığı yansıtan, büyütmesi olmayan bir nişangâh sistemidir. Kırmızı nokta isminin verilmesinin sebebi ilk geliştirilen modellerin yuvarlak kırmızı bir ışık yansıtmasıdır.

Zaman içinde farklı renklerde ve farklı amaçlara hizmet edecek şekilde tasarlanmış nokta tipleriyle de üretilmiştir.

Red Dot’un Faydaları Nelerdir?

Red Dot silahın vuruş noktasına göre bir kez sıfırlandıktan sonra gözünüzün, hatta başımızın pozisyonuna bağlı kalmaksızın, nokta hedefin üzerinde olduğu müddetçe tam isabet sağlayacaktır. Bu da klasik gez, göz, arpacık ve hedef dörtlüsünü bir araya getirmek ve atış esnasında aynı hattı muhafaza etmeye çalışmaktan atıcıyı kurtararak iki gözü açık bir şekilde devamlı ve etkili atış yapmasına imkân sağlayacaktır. Atış yaparken her iki gözü açık tutabilmek hedefin tüm hareketlerini, gidiş yönü, hızı gibi önemli bilgileri eş zamanlı sağlamanın yanı sıra çoklu hedefleri de takip etmeye ve ona göre pozisyon almaya da imkân sağlar.

Red Dot Nasıl Çalışır?

Temel çalışma prensibi 670 nanometre dalga boyunda LED ışık kaynağının yarattığı güçlü ışık noktasını bir ayna vasıtasıyla lense yansıtarak kolay ve hızlı nişan almayı sağlamaktır. Lazer nişangâhlardan farklı olarak Red Dot ışığının hedef üzerine düşen bir izdüşümü yoktur. Red Dot’ların enerji tüketimi son derece düşük olduğu için kapatılmasalar bile pilleri çok uzun süre yanmaya imkan sağlar.

Red Dot Büyütme Yapar Mı?

Hayır, yapmaz. Standart Red Dot’ların büyütme özelliği yoktur. Böylece hızlı nişan alırken nişangâh içinde hedefi aramak gibi zaman kaybedeceğiniz bir durumla da karşılaşmazsınız. Büyütme özelliği olmamasının bir diğer faydası ise Red Dot’ların neredeyse paralaksız (görüntü açı farkı) olmasıdır. Diğer bir taraftan, Red Dot’ların büyütme özelliği bulunmadığı için uzun mesafeli atışlarda dürbünler kadar etkili olamamaktadırlar.

Red Dot MOA/MIL Grupmanı, Nokta Büyüklüğü Nasıl Hesaplanır?

Red Dot’larda kullanılan nokta büyüklüğünü tanımlamak için iki farklı ölçü birimi Kullanılır MOA (minute of angle) ve MIL (miliradyan). Ülkemizde ve dünyada daha popüler olan ölçü birimi MOA olmasına rağmen son yıllarda MIL ölçüsünün kullanımında da artış olmuştur. Maalesef bu tür nişangâhların icadı ve geliştirilmesi ülkemizde gerçekleşmediği Türkçe tanımlar da bulunmamaktadır. Silaha entegre edilerek kullanılabilen ilk Red Dot 1975 yılında İsveçliler tarafından icat edilmiştir. MOA ölçüsünün anlamına geri dönersek kısaca şöyle özetleyebiliriz. MOA 100 yard (91,44 m)’de 1,0472 inç (yaklaşık 2,54 cm) lik bir alandaki kapsama/grupman demektir. Yani, 1 MOA hassasiyetinde bir Red Dot’unuz var ise 91,44 metreye nişan aldığınızda kırmızı noktanız 2,54 santimetre çapında bir alanı kapatacak demektir. İşte yivli silahların atış grupmanları da bu şekilde hesaplanır 91,44 metre mesafeden hedefe üç atış yaptığınızda oluşan grupmanın çapı 2,54 santimetre çap içinde kalıyorsa silahınız bu mesafede 1 MOA grupman vermektedir.

Ara bilgi olması için grupmana etki eden 6 farklı etkenin söz konusu olduğunu hatırlatma fayda var namlu, mühimmat, optik, iklim şatları ve açı. MIL ölçü birimi ise grupman santim ya da milim cinsinden 10 faktörü ile çarpılıp ölçülen mesafeye bölünerek hesaplanır. MIL göreceli olarak MAO’ya kıyasla daha pratik bir hesaplama biçimidir. Tabanca ve tüfeklerde kullanılan Red Dot nota çapları2-5 MOA ya da 0,5-1,5 MIL aralığındadır. Unutmamak gerekir ki Red Dot yakın mesafe atışları için geliştirilmiş bir nişangah sistemi olduğundan dolayı uzak mesafe atıcıları tarafından tercih edilmemektedir.

Red Dot Çeşitleri Nelerdir?

 

red dot tipleri

 

Temel olarak iki farklı yapıda Red Dot bulunmaktadır, tüp ve ayna tipi. Ayna tipli Red Dot’lar daha çok tabancalarda kullanılmak için, tüp tipi olanlar ise tüfeklerde kullanılmak için üretilirler. Ayna tipi Red Dot’larda karşılaşılan en büyük sıkıntı herhangi bir güçlü ışık kaynağına (örn. güneşe karşı) doğru nişan alındığında LED’in bağlı bulunduğu elektronik devrenin aynada yansıma yapması ve nişan almayı zorlaştırmasıdır. Tüp tipi Red Dot’ların en büyük sıkıntısı ise genelde geri tepmesi göreceli olarak daha az olan yivli tüfekler de kullanılmak üzere tasarlandıkları için güçlü geri tepmeye sahip 12 çap yivsiz av tüfeklerinde uzun süreli kullanımlarda optik kaydırmasıdır. Red Dot satın alacağınız zaman bu engelleri göz önünde bulundurup ihtiyacınız olan doğru ürünü seçmenizde fayda bulunmaktadır.

Red Dot Hangi Avlarda Kullanılır?

Ülkemizde yaygın olarak yaban domuzu avcılığı yapılmaktadır ve bu av için en doğru nişangâh sistemi Red Dot kullanmaktadır. Red Dot hassasiyetine göre 200 metre mesafeye kadar sizi hedefle en hızlı buluşturacak ve çok daha hızlı ateş etmenizi sağlayacak bir sistemdir. Picatinny kanallı tüfeklere kısa sürede takılabilen Red Dot kanal bulunmayan tüfeklere de gövde üzerine açılacak iki delikle kolaylıkla monte edilebilmektedir.

E-BÜLTEN

Kampanya ve haberlerimiz hakkında bilgi sahibi olmak
için lütfen e-bültenimize ücretsiz üye olun!

© 2014- 2023 Temin Doğa Sporları Tekstil Elektronik Sanayi Ticaret Limited Şirketi

Whatsapp Destek
Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.